Skip to main content

SKRB ZA OKOLJE

Pri Victorinox-u so že zelo zgodaj začeli razmišljati o zaščiti okolja in smotrni porabi naravnih resursov. Leta 1980 so vpeljali ekološko napreden sistem prezračevanja in hlajenja proizvodnega obrata v Ibachu. Z odpadno toploto, ki nastane pri proizvodnji rezil, skoraj v celoti ogrevajo vsa poslopja in še 120 okoliških stanovanj. Za ogrevanje celotnega proizvodnega obrata in pisarn tako porabijo približno enako količino kurilnega olja kot ena sama stanovanjska hiša. Unikaten je tudi celostno zasnovan sistem odlaganja tekočih in trdnih odpadkov - ločevanje in recikliranje različnih materialov je seveda samoumevno. Victorinox je aktivno sodeloval pri razvoju posebnih čistilnih naprav za recikliranje drobnih brusnih ostankov; prvo takšno napravo so namestili že leta 1990. Danes za ponovno proizvodnjo uporabijo okoli 600 ton teh ostankov na leto. Skrb za okolje z različnimi iniciativami prenašajo tudi na svoje zaposlene. Leta 2008 je podjetje prejelo posebno nagrado švicarskega sklada za zaščito okolja.

SOCIALNA ODGOVORNOST

Victorinox zagotavlja svojim zaposlenim atraktivna in varna delovna mesta v zdravem poslovnem okolju. Seveda so pošteno plačilo, velikodušne socialne storitve in možnosti za nadaljnje izobraževanje samoumevne. Kaj za Victorinox pomeni družbena odgovornost, se je pokazalo po dogodkih 11. Septembra 2001, ko je prodaja žepnih nožev čez noč upadla za več kot 30 odstotkov. S številnimi premišljenimi ukrepi je podjetju uspelo obdržati čisto vse zaposlene.

Original Swiss Army Knife
ORIGINAL SWISS ARMY KNIFE

V svoje stalne zbirke sta med drugimi uvrstila tudi muzej moderne umetnosti (Museum of Modern Art) v New Yorku in muzej uporabne umetnosti v Münchnu.

Swiss Army Knife
SWISS ARMY KNIFE

Zvest spremljevalec ekspedicij v Himalajo, na severni tečaj in celo v vesolje.

A friend, not just a knife
"A FRIEND, NOT JUST A KNIFE"

je nekoč dejal nek Američan in zadel bistvo.