Skip to main content

Originalen "Švicarski žepni nož"

1
IZUM

Večfunkcijska vzmet je tisti izum, ki je verjetno najbolj zaslužen za uspeh in svetovno slavo žepnega noža znamke Victorinox. Vezava šestih različnih orodij na samo dve vzmeti je namreč omogočila proizvodnjo elegantnega in lahkega oficirskega modela noža.

2
NAČIN IZDELAVE

Za proizvodnjo obeh glavnih rezil se uporablja nerjaveča zlitina kroma in molibdena. Kaljenje jekla poteka pri temperaturi 1040 °C, popuščanje pa pri 160 °C. Tako proizvedeno jeklo ima trdoto RC 56. (RC = Rockwell C, enota za trdoto). Za lažjo primerjavo; trdota žage za les, škarij ali pilice za nohte znaša RC 53, odpirača za buteljke in konzerve RC 52, trdota vzmeti pa RC 49. Zaradi manjše skupne teže se vmesne lamele (plasti med orodji) že od leta 1951 izdelujejo iz aluminija. Zakovice in rozete so narejene iz mesinga, stranice pa iz celidorja ali poliamida.

3
VZDRŽJIVOST

Pritisk vzmeti na glavno rezilo znaša približno 12 kg, na manjše rezilo pa 8 kg. Na nasprotni strani na odpirač za buteljke torej deluje pritisk približno 20 kg. Skupni pritisk pri nožu z dvema vzmetema s po 6 točkami za pritisk je približno 70 kg, pri modelu „SwissChamp“ z 8 vzmetmi oz. 24 točkami za pritisk pa kar 300 kg!

4
BRUŠENJE

Za ponovno brušenje rezila pri Victorinoxu priporočajo brusilni kamen – samo jeklo je namreč pretrdo, da bi ga lahko brusili z ročnimi brusi. Znak visoke napetosti vzmeti je tipičen „klik“ zvok, kadar rezilo zaprete. Napetost vzmeti ostane nespremenjena tudi po večletni intenzivni uporabi.

5
PROIZVODNJA

Večina izdelkov Victorinox (žepni noži, noži za gospodinjsko in profesionalno rabo, ročne ure in parfumi) je proizvedenih v Švici. Potovalna prtljaga in oblačila se zaradi specifike pri pridobivanju materialov in „know-how-a“ proizvajata na tujem, kjer je na voljo dovolj strokovnega in delavskega kadra za ekonomsko upravičeno proizvodnjo. Za zagotavljanje najvišjih standardov glede kvalitete izdelave so proizvodni obrati skrbno izbrani, visoke zahteve pa zagotavljajo podjetju dolgoročno varnost poslovanja.

6
GARANCIJA

Victorinox za svoje izdelke zagotavlja doživljenjsko garancijo z določenimi omejitvami (limited lifetime warranty). Vsi izdelki Victorinox so proizvedeni po najvišjih kakovostnih standardih. Victorinox zagotavlja, da so izdelki brez napak v materialu in izdelavi. Izvzeta je garancija pri normalni obrabi izdelka ali v primeru nepravilne uporabe oz. zlorabe.