Skip to main content

PODJETJE VICTORINOX IZ MESTECA IBACH-SCHWYZ V ŠVICI

ŠVICARSKI ŽEPNI NOŽI

Preprosta ideja, ki se je rodila v majhnem mestecu Ibach-Schwyz v Švici, je s pomočjo izumiteljskega duha postala blagovna znamka, ki jo ljudje po vsem svetu povezujejo s tradicijo, kvaliteto izdelave, inovativnostjo in ikoničnim dizajnom. To je Victorinox s svojim legendarnim švicarskim žepnim nožem oziroma „Swiss Army Knife“.

Prvi proizvodni obrat za proizvodnjo rezil je leta 1884 ustanovil Karl Elsener. Ustvariti je želel rentabilno podjetje, ki bi zagotavljalo delovna mesta svojim someščanom. Leta 1891 je skupaj s 27 stanovskimi kolegi ustanovil švicarsko združenje proizvajalcev rezil in začel proizvajati nože za švicarsko vojsko. Vojaški nož je bil sicer zelo robusten, a tudi zelo težak, zato je za potrebe oficirjev švicarske vojske razvil lažji, bolj eleganten model s še več možnostmi uporabe. Nov preklopni model je imel dve vzmeti, na katerega je bilo vezanih 6 različnih orodij. Karl ga je imenoval „oficirski in športni nož“, 12. Junija 1897 pa ga je tudi zaščitil s patentom.

Podjetje je v svoji več kot 130-letni zgodovini zmeraj ostalo v družinski lasti družine Elsener. Prvorojeni sin vsake generacije je v znak spoštovanja do ustanovitelja podjetja zmeraj dobil ime Karl. Podjetje danes vodi Karl Elsener IV, pravnuk ustanovitelja Karla I.

Navdihujoča zgodba o nastanku še dandanes močno zaznamuje podjetje. Solidarnost, povezanost z domačim okoljem in človeške vrednote ostajajo osnovni gradniki blagovne znamke Victorinox.

Skozi zgodovino so bila zaradi sprememb potreb uporabnikov in razvoja različnih tehnologij originalnemu „Swiss Army Knife“ dodana številna orodja in funkcije. Trenutno je možno oficirski žepni nož kupiti v več kot 100 različnih izvedbah. Danes podjetje poleg žepnih nožev proizvaja tudi kuhinjske in mesarske nože, potovalno prtljago, ročne ure, oblačila za prosti čas in celo posebno linijo parfumov.

Dandanes v dveh tovarnah (na sedežu podjetja v kraju Ibach-Schwyz in v mestu Delémont) vsak dan proizvedejo približno 28.000 žepnih nožev (100 različnih modelov), 32.000 ostalih žepnih orodij (260 različnih modelov) in kar 60.000 kuhinjskih, gospodinjskih in profesionalnih rezil. 90 odstotkov proizvodnje izvozijo v več kot 120 držav sveta. Victorinox je že vse od leta 1891 tudi stalni dobavitelj vojaških nožev za švicarsko vojsko.

28.000
ŽEPNIH NOŽEV NA DAN
(100 različnih modelov)
32.000
ŽEPNIH ORODIJ NA DAN
(260 različnih modelov)
60.000
KUHINJSKIH, GOSPODINJSKIH IN PROF. NOŽEV NA DAN
90%
IZVOZ V 120 DRŽAV