Skip to main content

Začetki podjetja Rösler segajo v obdobje habsburške monarhije; leta 1794 je Ignaz Rösler v kraju Nixdorf na ozemlju današnje Češke odprl obrat za proizvodnjo rezil. Tovarna in s tem proizvodne kapacitete so hitro rasle in podjetje je leta 1811 zaposlovalo že 120 ljudi ter tako postalo največji proizvajalec rezil na celotnem ozemlju nekdanje monarhije.

Naslednji pomemben korak, ki je odločilno zaznamoval zgodovino podjetja, je bilo odprtje podružnice in trgovine na Dunaju leta 1815. Poleg prodaje izdelkov iz tovarne v Nixdorfu se je trgovina v šestdesetih letih 19. stoletja začela ukvarjati tudi z veleprodajo različnih gospodinjskih pripomočkov iz Anglije, Nemčije in Francije. Leta 1889 je prišlo do spremembe lastniške strukture; podjetje je bilo od omenjene letnice naprej v trgovski register vpisano kot Ignaz Rösler's Nachfolger (nasledniki Ignaza Röslerja), osredotočilo pa se je na veleprodajo različnih železninskih izdelkov za gospodinjstvo in jih distribuiralo po celotnem območju Avstro-Ogrske, tudi v vzhodne dežele in na Balkan.

Po 1. svetovni vojni je podjetje zaradi izgube trga in gospodarske krize intenzivno iskalo dodatne izdelke, ki bi jih lahko prodajali. Leta 1938 so tako pridobili ekskluzivno zastopstvo za prodajo nožev E. Wüsthof – Dreizackwerk iz Solingena, v začetku petdesetih let 20. stoletja pa tudi za švicarske žepne nože Victorinox.

Trgovina na Dunaju (1889-1942)

V sedemdesetih letih 20. stoletja je podjetje začelo prodajati izdelke za kamping in prosti čas (blagovna znamka Weber iz ZDA) ter med prvimi v Evropi uvažati tudi izdelke iz daljnega vzhoda (Japonska, Kitajska).

Po padcu berlinskega zidu in političnih spremembah v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je začelo podjetje ustanavljati hčerinska podjetja v večini vzhodno-evropskih držav (Poljska, Češka, Madžarska, Slovaška, Romunija).

Žepni nož Victorinox s slovensko zastavo (1993)
Vzorčna soba Rösler Slovenija (1992)
Vzorčna soba Rösler Slovenija (1992)

Leta 1992 je bilo tako ustanovljeno tudi mešano avstrijsko-slovensko podjetje Rösler d.o.o. iz Slovenije, ki je sprva prevzelo prodajni program matičnega podjetja iz Dunaja. Leta 2007 je Rösler d.o.o. odkupil avstrijski lastniški delež in postal neodvisen. Zaradi bogate tradicije in zastopstva nekaterih vrhunskih blagovnih znamk je podjetje kljub finančni samostojnosti zadržalo prvotno ime.

Razstavni prostor na celjskem obrtnem sejmu (1992)
Razstavni prostor na mariborskem gostinskem sejmu (1994)
Prva demonstracija peke na žaru Weber (Ptuj, 1993)

Podjetje Rösler d.o.o. je leta 2017 prazovalo 25. obletnico obstoja na slovenskem trgu.

Naša več kot 220-letna zgodovina nas je torej neločljivo povezala z nožem kot pomembnim orodjem človeka vse od prazgodovine pa do danes. V tem času se je podoba Evrope temeljito spremenila: Države so nastajale in izginjale, prebivalstvo je preživelo dve svetovni vojni, tehnološki razvoj pa je prinesel neverjeten napredek. Za posameznega človeka je 220 let nedosegljiva starost, za podjetje pa najboljši dokaz dobrega in poštenega dela.